Så kan du enkelt sälja solel

Att sälja solel är ett bra alternativ för dig som producerar mer el än du behöver. Det finns vissa saker du bör tänka på när du säljer el som privatperson. På denna sida guidar vi dig hur du kan gå till väga.

Sälja egenproducerad el

Om du producerar egen el genom en solcellsanläggning på ditt hus är det stor chans att du har el över varje månad. Den överblivna elen kan du då spara genom batterilagring, och på så sätt använda senare på året när elproduktionen inte är lika hög. 
Ett annat alternativ är att sälja egenproducerad el till ett elbolag. Genom att göra ett avtal med ett elbolag så matas då din överflödiga el in på deras elnät, och du får då en viss ersättning. Elbolaget säljer då vidare din el till andra hushåll.

Hur mycket kan jag sälja?

Du som privatperson kan sälja solel för upptill 40 000kr varje år utan att betala skatt. Överskriver du denna summa tillkommer sedan en skatt. Viktigt att tänka på är dock att andra intäkter från din bostad räknas in i denna summa också, så ha koll på dina intäkter! Överskriver du dessutom ovanstående summa så tillkommer moms som du behöver betala.

Hur går det till?

nnan du börjar sälja solel måste ett elhandelsavtal skrivas mellan dig och det valda elbolaget. Elbolaget säljer i sin tur vidare den el som de har på sitt elnät och du får då en viss ersättning. Genom en dialog med elbolaget bestäms det sedan hur mycket av din el som ska föras över, och det sker sedan automatiskt.

Sälja solel-pris?

Hur mycket kan du få i ersättning av att sälja el från solceller? Det är mycket beroende på vilket elbolag du väljer att göra ett avtal med då de kan ha olika regler och kriterier. Men du kan räkna med ett genomsnitt på ca 1,2kr per såld kWh. När du säljer solel får kan du även få tillbaka en skattereduktion. Du kan läsa mer om det hos Skatteverket.se.

Håll koll på detta när du ska sälja solel

Vi vet att tanken på att sälja el och inte ha kontroll över elöverföringen kan låta läskigt. Därför har vi tagit fram några punkter här nedan som är bra att hålla koll på när du ska börja sälja solel.
  • Många elbolag kräver att du köper och säljer el från samma företag
  • Gör ett elhandelsavtal med det elbolag du valt
  • Ha koll på gränserna för skatt och moms
  • Ansök om elcertifikat för att få ytterligare ersättning
  • Lär dig om dina rättigheter som solcellsproducent

Dina rättigheter är viktiga

När du säljer solel räknas du som en solcellsproducent, och elbolaget är då din kund. Vi är måna om dina rättigheter och att du inte utnyttjas av företagen när du ska sälja egenproducerad el. Därför vill vi ge dig tips på några lagar och hemsidor, ifall du är osäker vilka rättigheter du som elproducent har.
  • Ellagen – Lag som handlar om elektriska anläggningar och dess handel

Lagra din solel

u vet väl om att du kan lagra din solel som du inte använder? Med hjälp av ett solcellsbatteri kan du spara elen och använda den under de månader som produktionen inte är lika bra, t.ex. under vinterhalvåret. På vår sida om batterilagring kan du läsa mer om detta.

Solceller

Om solceller

För att kunna producera och använda solenergi krävs det att du har solceller som fångar upp solens strålar.

För- & nackdelar

Tänk att solen lyser så starkt att vi kan utvinna energi från den – nog med energi för att ge liv åt allt som växer på vår jord.

Installera solceller

Installera solceller hemma

Att installera solceller hemma behöver inte vara jobbigt eller tidskrävande.

Husbil & båt

Att installera solceller på din båt eller husbil kan göra din semester eller utflykt enklare.

För företag

Att investera i solceller är väldigt gynnsamt för ert företag. Genom att utnyttja de stora ytorna kan ni producera er egen el

Lagra & sälja

Batterilagring

Det finns mängder av fantastiska fördelar med användningen av solceller.

Sälja solel

Att sälja solel är ett bra alternativ för dig som producerar mer el än du behöver.