FÖRDELAR

Och nackdelar med solceller

Solenergi har enorm potential, om man ser den till globala potentialen är solenergin helt överlägsen. Tänk att kunna ta tillvara på all den energi som kommer till oss, nästan hela tiden! Nedan kan du läsa mer om fördelar och nackdelar med solceller och solenergi. Om du har fler frågor om solceller, så svarar vi på vanliga frågor i vår FAQ om solceller.

FÖRDELAR MED SOLCELL

Var en miljövän, få upp värdet på huset, det är bara några av fördelarna med solceller. Läs mer nedan.

Solceller avger inga utsläpp

De enda föroreningar som kommer från solceller, är när solcellerna produceras, transporteras och installeras. Medan energiproduktion både av fossila bränslen och vindkraft, bullrar och för oväsen. Det gör inte solenergi.

Solceller ger konstant energi - Även när det är molnigt

Eftersom solpaneler inte använder värmen från solen utan själva energin från solen producerar de el även när det är molnigt. Solpaneler och solceller är inte beroende av plats och kan installeras på nästan vilken plats som helst. Husvagnar, båtar eller på huset och ger dig energi nästan oavsett väder.

Producera egen el med solceller

När du har solceller installerade producerar du egen el med solceller. Det betyder att du inte kommer att vara lika beroende av elbolagen och deras prissättningar. Under sommarmånaderna kommer du troligtvis inte att behöva någon energi från elbolagen överhuvudtaget.

Solceller miljövänligt

Vem vill inte vara miljövän och miljövänlig? Med solpaneler är man på god väg! Solenergi avger inte några som helst utsläpp av koldioxid eller andra ämnen som är dåliga för miljön.

Dessutom ökar din fastighet i värde betydligt om du installerar solceller. Klimatförändringar är en av vår tids största utmaningar och vi har ett stort ansvar för att bevara naturen för kommande generationer. Förutom att solenergi är en smart investering rent ekonomiskt är det också väldigt klimatsmart.

NACKDELAR MED SOLCELL

Med något gott kommer alltid något ont, här har vi samlat alla nackdelar med att ha solcell i Sverige.

Svenskt klimat påverkar solceller negativt

Eftersom vi har det klimat vi har i Sverige är det ganska stor skillnad på antalet soltimmar under sommarhalvåret respektive vinterhalvåret. Under de ljusa månaderna produceras det upp till sju gånger mer energi än under vintermånaderna.

Därför behöver solcellsanläggning kompletteras med någon annan värme eller energiförsörjning, vilket är en stor nackdel med solcell i Sverige.

Mycket moln och skugga skapar problem för solcellerna

Solcellerna fungerar utan direkt solljus, men är mer effektiva när solen skiner direkt på dem. Solcellerna fungerar under i princip alla förhållanden, men om det är väldigt skuggigt behöver man komplettera med en annan energi- eller värmekälla.

Även om det här är en nackdel med solcell, är en solcell fortfarande ett väldigt bra komplement till en fastighet.

Engångskostnaden – det är dyrt med solceller

Att installera en solcellsanläggning kostar mycket pengar. För ett hushåll är det en stor utgift, även om det går att få bidrag och avdrag från staten som gör det billigare, men se på det som en investering.

Startkostnaderna är höga, men priset betalar av sig i framtiden. Välj ej billigaste solcellerna, satsa på en bättre anläggning, som ändå betalas av snabbare.

ShivaKalantar