Solceller – för- och nackdelar

Tänk att solen lyser så starkt att vi kan utvinna energi från den – nog med energi för att ge liv åt allt som växer på vår jord. Vilka är fördelarna med att dra nytta av den? Och finns det några nackdelar med solceller? Här ger vi dig svaren.

Därför bör du investera i solceller

Solenergi och solceller har en enorm potential. Om man ser till den globala potentialen är solenergin helt överlägsen. Tänk att kunna ta vara på all den energi som kommer till oss, nästan hela tiden! Nedan kan du läsa mer om fördelar och nackdelar med solceller. Vill du lära dig mer kan du läsa våra frågor och svar om solceller.

Fördelar med solceller

Att installera solceller har många fördelar som främjar både miljön, din plånbok och vår hälsa. Var en miljövän, få upp värdet på huset och spara pengar. Detta är bara några av fördelarna med solceller.
Vi har här nedan listat de vanligaste och största fördelarna med solceller, allt för att du ska känna dig trygg inför din installation. Längre ner på kan du även läsa mer om vilka nackdelar som finns, även om fördelarna väger tyngre.

Miljövänligt alternativ

En av de största fördelarna med solceller är just att det är ett miljövänligt alternativ. Vem vill inte vara en miljövän och ha ett miljövänligt hem? Med solpaneler är man på god väg! Solenergi avger inte några som helst utsläpp av koldioxid eller andra ämnen som är dåliga för miljön. Det är också en energikälla som aldrig tar slut, vilket gör att vi hela tiden kan producera solenergi med hjälp av solceller.

Ökat värde på ditt hushåll

Solceller bidrar till ett högre värde på ditt hushåll. Klimatförändringar är en av vår tids största utmaningar och vi har ett stort ansvar för att bevara naturen för kommande generationer. Installerade solceller är något som värderas högt vid köp av hus och fastigheter. Sanningen är att genom varje installerad solcell så ökar ditt värde på hushållet med ca 114kr. Du går dessutom mer plus då dina boendekostnader minskar med solceller.

Solceller ger konstant energi - även när det är molnigt

Eftersom solpaneler och solceller inte använder värmen från solen, utan själva energin från solen så produceras även el när det är molnigt. Solceller kan installeras på nästan vilken plats som helst som t.ex. på husvagnar, båtar eller på din villa. Eftersom solenergin kommer från vår jords tillgångar så finns inte heller någon risk att denna energikälla ska ta slut. Det är alltså ständigt ett säkert kort som bidrar till energi.

Du kan producera egen el

Genom att installera solceller så kan du producera din egen el. Det betyder att du inte kommer att vara lika beroende av elbolagen och deras prissättningar. Under sommaren kommer du troligtvis inte att behöva någon energi från elbolagen överhuvudtaget Att producera din egen el är inte bara miljövänligt, utan också en rolig hobby då du blir mer självförsörjande och mån om din elförbrukning. Genom batterilagring kan du dessutom spara din överflödiga el.

Sammanfattning av fördelar:

Nackdelar med solceller

Även om solceller och solenergi är den bästa energikällan för vår miljö så finns tyvärr vissa nackdelar. De är inte många men vi vill ändå upplysa dig om vilka nackdelar med solceller som finns.
Med hjälp av ECOKRAFT hittade vi några exempel på nackdelar med solceller som vi vill dela med oss av till dig. Du kan läsa mer här nedan och besöka deras sida för att få mer information om ämnet.

Det svenska klimatet

Eftersom vi har det klimat vi har i Sverige är det ganska stor skillnad på antalet soltimmar under sommaren respektive vintern. Under de ljusa månaderna produceras det upp till sju gånger mer energi än under vintermånaderna. 
En solcellsanläggning kan också behöva kompletteras med någon annan värme eller energiförsörjning, vilket skulle kunna ses som en nackdel med solceller i Sverige.

Höga installationskostnader

Tyvärr är kostnaderna för installation av solceller väldigt dyra. Startkostnaderna är höga, men priset kommer att avbetala sig själv i framtiden. Välj inte de billigaste solcellerna, utan satsa hellre på en bättre anläggning som ändå betalas av snabbare.
Det kommer troligtvis kännas dyrt när du gör investeringen, men du kommer få tillbaka de pengarna och kommer garanterat att känna dig nöjd när du kan producera egen el.

Skugga försämrar produktionen

Solcellerna fungerar utan direkt solljus, men är mer effektiva när solen skiner direkt på dem. De fungerar in princip i alla väderförhållanden, men solceller i skugga kan behöva kompletteras med en annan energi- eller värmekälla.
Trots att solceller kanske inte kan förse oss med all den energi som vi behöver för att värma upp våra hus, går det inte att frångå att solceller fortfarande är ett väldigt bra energikomplement till en fastighet.

Tillverkningen av solceller

Tyvärr är tillverkningen av solceller och solcellsanläggningar negativt för miljön. När produktionen av solcellerna sker så skapas koldioxidutsläpp. Processen är också väldigt krävande i form av tid och energi.
Det är därför en av anledningarna till att solceller kan skada miljön. Men som sagt, detta gäller bara själva tillverkningen som sker. När de sedan är tillverkade och levererade är miljöpåverkan endast positiv.

Sammanfattning av nackdelar:

Fördelar och nackdelar med solenergi

Det är med hjälp av solenergi som solcellerna fungerar. För att förstå för- och nackdelarna med solceller behöver du därför förstå vad solenergi gör för klimatet och våra hushåll. Här nedan har vi därför tagit fram lite för och nackdelar med solenergi.

Solenergi - Fördelar

Solenergi – Nackdelar

Fakta om solceller

Har dessa fördelar och nackdelar med solceller fått dig att vilja läsa mer? Vi har presenterat all fakta om solceller du behöver veta. Du kan även välja att läsa mer om solenergi och vad det är för något.

Solceller

Om solceller

För att kunna producera och använda solenergi krävs det att du har solceller som fångar upp solens strålar.

För- & nackdelar

Tänk att solen lyser så starkt att vi kan utvinna energi från den – nog med energi för att ge liv åt allt som växer på vår jord.

Installera solceller

Installera solceller hemma

Att installera solceller hemma behöver inte vara jobbigt eller tidskrävande.

Husbil & båt

Att installera solceller på din båt eller husbil kan göra din semester eller utflykt enklare.

För företag

Att investera i solceller är väldigt gynnsamt för ert företag. Genom att utnyttja de stora ytorna kan ni producera er egen el

Lagra & sälja

Batterilagring

Det finns mängder av fantastiska fördelar med användningen av solceller.

Sälja solel

Att sälja solel är ett bra alternativ för dig som producerar mer el än du behöver.