Fakta om solceller

För att kunna producera och använda solenergi krävs det att du har solceller som fångar upp solens strålar. Här kan du läsa fakta om solceller och dess funktioner. Allt för att du ska känna dig bekväm inför ditt köp och installation av solceller.

Vanliga frågor & svar

Vi har listat de vanligaste frågorna om solceller och hur de fungerar. Allt för att du ska känna dig säker och mer påläst om du är i tankarna på att börja producera din egen el.

Vad är solceller?

En solcell är en skiva i ett halvledarmaterial som ger ifrån sig el när den får ljus på sig. Du kan alltså producera din egen el genom solceller. Solcellerna monteras på taket genom en skiva som är ca 10-20cm långa. För att få en större enhet så placeras flera skivor på varandra.

Varför solceller?

Det finns flera fördelar med solceller, främst för att de har en positiv påverkan på vår miljö. Men du som privatperson kan på sikt spara pengar genom att producera egen el. Du slipper tänka på elkostnader och sparar på så sätt både el och pengar. Solceller är alltså en bra investering både för dig och miljön.

Hur fungerar solceller?

Genom att solen skiner på solcellerna så omvandlas de till energi. Undersidan av solcellen blir negativt laddad och ovansidan positiv, vilket skapar en likström. Genom en växelriktare omvandlas sedan likströmmen till elektricitet som kan användas i ditt hushåll. Om du vill producera mycket el så behöver du fler solceller, allt beroende på storlek och kapacitet.

Vad kostar solceller?

Det är svårt att uppskatta priset på solceller, då de beror på hur många du installerar och hur mycket el du vill producera. Men en genomsnittssumma per kilowatt ligger på ca 17 000–20 000kr. Priset kan skilja sig mellan olika företag och tillverkare, så gör en research innan du lägger en beställning.

Hur länge håller solceller?

Man brukar säga att livslängden för solceller är ca 25 år beroende på var de är placerade, samt hur mycket el de förbrukat. Vanligtvis håller de längre än 25 år också men det är en minimumsiffra du kan gå efter. När livslängden är förbrukad kan du byta ut dina solceller.

Var ska man installera solceller?

Om man jämför de moderna solcellerna med äldre modeller, så är placeringen inte lika viktig längre. Men en fördel är att du placerar dina solceller där det är mycket sol, helst i en sydlig riktning. Du bör även tänka på att placera solcellerna där skugga inte kommer att täcka dem.

Är det svårt att installera solceller?

När du ska installera solceller är det bra om du tar hjälp av ett företag. Ecokraft.se kan hjälpa dig med allt från planering, montering och att installera solceller på ditt hus. För att spara pengar kan du förbereda monteringen själv, då det bara är att följa instruktionerna. Men vid installation av solcellerna krävs det att en elektriker är på plats.

Hur mycket el producerar solceller?

Hur mycket el en solcell producerar beror mycket på placering, lutning och väderstreck eftersom de påverkar hur mycket sol som tas emot. Men vanligtvis kan producerar solceller ca 1500–2200 kilowatt energi per år. För att få ut så mycket som möjligt av dina solceller bör du alltid prata med företaget du beställt från.

Hur fungerar solceller på vintern?

Solceller fungerar på vintern, men med tanke på att det är mindre soltimmar då i jämförelse med sommaren så genereras mindre ström under vinterhalvåret. Solcellerna producerar inte el när solen går ner. 70% av energiproduktionen sker därför under sommaren och 30% på vintern.

Optimal lutning för solceller?

Det bästa är 45 graders vinkel i söderläge. Men en vinkel på 20–60 grader i västlig eller ostlig vinkel är också effektivt. Lutningen på solcellerna är viktiga för att optimera energiproduktionen, så att du på så sätt får ut så mycket som möjligt av dina solceller. Undersök därför förutsättningarna för ditt hus först innan du gör en beställning.

Kan jag sälja el från solcellerna?

Det finns absolut möjlighet att sälja el från dina solceller. Många människor väljer att göra det då de helt enkelt inte utnyttjar all den el som de producerar. Det går att spara elen i form av batterilagring, men du kan också sälja direkt till företag. Du kan läsa mer på denna sida om hur du kan sälja din egenproducerade el.

Skillnaden på solceller och solfångare?

Ska man välja solceller eller solfångare? Vad är egentligen skillnaden? Solfångare och solceller är inte samma sak som många tror. Skillnaden är att solceller producerar el och energi, medan solfångare producerar värme. Det är viktigt att du har koll på skillnaderna då de ofta blandas ihop.

Solcellsbidrag – avdrag på skatten

Att installera en solcellsanläggning kostar mycket pengar. För ett hushåll är det en stor utgift, trots att det tidigare har gått att få bidrag av staten som gör det billigare. Det tidigare så kallade solcellsstödet har nu ersatts med ett grönt avdrag, som gör att du som installerar solceller kan få avdrag på skatten.

ECOKRAFT var tidiga att skriva om detta och de tipsar om hur du kan då avdrag på skatten i stället för att ansökan om solcellsstöd. Solceller ska ses som en investering för både plånboken och för miljön, snarare än som en utgift. Därför bör du utnyttja att du kan göra dessa avdrag på skatten tack vare dina solceller.

Solcellers för och nackdelar

Även som solceller främst har fördelar så finns även några nackdelar som kan vara bra att ha koll på. Vill du läsa mer om solceller och få reda på vilka för och nackdelar som finns? Vi har gjort en lista som kan hjälpa dig.

Batterilagring för solceller

Batterilagring är ett bra alternativ som gör att du kan ta vara på den el från solcellerna som du inte använder. Besök vår sida om batterilagring för att läsa mer om denna funktion och vilka fördelar som finns.

Solceller

Om solceller

För att kunna producera och använda solenergi krävs det att du har solceller som fångar upp solens strålar.

För- & nackdelar

Tänk att solen lyser så starkt att vi kan utvinna energi från den – nog med energi för att ge liv åt allt som växer på vår jord.

Installera solceller

Installera solceller hemma

Att installera solceller hemma behöver inte vara jobbigt eller tidskrävande.

Husbil & båt

Att installera solceller på din båt eller husbil kan göra din semester eller utflykt enklare.

För företag

Att investera i solceller är väldigt gynnsamt för ert företag. Genom att utnyttja de stora ytorna kan ni producera er egen el

Lagra & sälja

Batterilagring

Det finns mängder av fantastiska fördelar med användningen av solceller.

Sälja solel

Att sälja solel är ett bra alternativ för dig som producerar mer el än du behöver.