FAQ

Solceller

SOLCELLER FRÅGOR OCH SVAR

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om solenergi och solceller. Kontakta oss gärna om du inte får svar på dina frågor nedan.

Vad är solceller?

En solcell är en skiva i ett halvledarmaterial, som ger ifrån sig el när den får ljus på sig, alltså kan man producera sin egen el via solceller – perfekt för villaägaren som vill ha ett klimatsmart alternativ.

Solcellerna monteras på taket, en vanlig skiva är 10–20 cm lång och man brukar montera ihop flera sådana skivor för att skapa en större enhet.

Varför solceller?

På sikt kan man spara pengar genom att producera egen el, även om man kanske inte kan gå med vinst i dagsläget. Om man är teknikintresserad och kan tänka sig att investera en del pengar i solceller, är solceller en bra investering.

En bonus är dessutom att man kan gå med vinst på sikt, och kunna spara både el och pengar. Läs gärna mer om fördelar med solcell .

Vad kostar solceller?

Det är svårt att uppskatta hur mycket solceller kostar, det beror till stor del på hur många solpaneler som ska installeras. Men en sak man kan vara säker på är att man i det långa loppet kommer att tjäna igen investeringen.

Marknaden för solenergi blir allt större, det sker allt mer forskning inom området och fler länder producerar solceller. Det här gör att priset på solceller sjunker stadigt hela tiden och det finns ännu inga tecken på att prissänkningen kommer att avta inom den närmsta framtiden.

Det finns många företag som arbetar med solceller, både som återförsäljare och installatörer. Innan du investerar i solceller, se till att kolla över marknaden. Det kan skilja en hel del i pris mellan olika tillverkare!

Billigare solceller från Asien?

Den nya tidens solceller som byggs på molekylnivå är fortfarande i utvecklingsstadiet, men kommer att revolutionera solcellerna och solcellstillverkningen både effekt- och prismässigt.

Framförallt är det Indien och Kina som i rasande takt börjat utveckla och producera solceller, billigare arbetskraft och effektivare metoder gör att produkterna i sin tur blir billigare. Eftersom allt fler svenskar köper solceller blir det allt billigare att installera solceller även här.

Vart ska man installera solcellerna?

Om man jämför de moderna solcellerna med äldre modeller av solceller, så är placeringen av solpanelerna inte lika viktiga längre.

Självklart är det fördelaktigt att placera panelerna i söderläge där de får mycket sol, men solcellerna är effektiva nästan oavsett placering.

Är det svårt att installera solceller?

Du behöver inte oroa dig för installationen, då det absolut vanligaste är att samma firma som man köper sina solceller av också monterar dem.

Om man vill spara pengar finns det vissa saker som man kan göra som privatperson. Du kan till exempel förbereda monteringen.

Rot avdrag solceller?

Man kan få bidrag eller skattelättnader för solceller på två sätt.

 • Antingen genom rot avdrag som kan sänka installationskostnaden med halva priset, upp till 50 000 kr
 • Länsstyrelsen kan ge upp till 20 % bidrag av installationskostnaden.

 • Hur fungerar solceller på vintern?

  Solceller fungerar på vintern, men med tanke på att det är mindre soltimmar på vintern än på sommaren, genereras mindre ström under vinterhalvåret.

  Solcellerna producerar inte el när solen går ner. Generellt sett kan man säga att 30 % av energiproduktionen sker på vintern och 70 % på sommaren.

  Vad är skillnaden på solfångare och solceller?

  Ska man välja solcell eller solfångare och vad är egentligen skillnaden? Solfångare och solceller är inte samma sak även om de ofta blandas ihop.

  Skillnaden är att solceller producerar el eller energi, medan solfångare producerar värme.

  Hur lönsamt är solceller till sommarstället?

  Fritidshus används främst under sommarhalvåret, dvs. när solenergi är som allra mest effektivt. På sommaren använder vi även minst energi, vilket gör att det finns möjlighet att vara helt självförsörjande på el. Dessutom kan man utan dåligt samvete använda elementen på låg värme för att fritidshuset inte ska bli nedkylt under vintertid.

  De som väljer att installera solceller på sin bostad blir nästan alltid mer medvetna om sin energikonsumtion, vilket är bra ur miljösynpunkt.

  I vilket väderstreck ska jag installera solceller?

  Det bästa är att installera solceller i sydlig riktning, då solcellernas effektivitet eller verkningsgrad påverkas av vilket väderstreck de är placerade i.

  Det är dock inga problem att placera solceller i en annan riktning, eftersom de är effektiva även när solen inte skiner rakt på dem.

  Optimal lutning för solceller?

  Det bästa är 45 graders vinkel i söderläge, men en vinkel på 20 till 60 grader i västlig eller ostlig vinkel är också effektivt. Som tidigare nämnt är det optimalt att placera solcellerna i sydlig riktning. Lutningen på solcellerna är viktiga för att optimera energiproduktionen.

  Kräver solpanel underhåll?

  Solpaneler kräver inget eller ytterst lite underhåll, det finns nästan inga saker som kan gå sönder i en solpanel.

  Sälja el från solceller?

  Det kan vara svårt att sälja el från solceller, eftersom merparten av elen som produceras av solcellerna är under dagtid, den tiden som man sällan är hemma.

  Men det finns möjlighet för att den el som produceras men inte används, antingen säljs tillbaka på elnätet eller sparas i ett batteri i hemmet. Smart!

  Krävs bygglov för solceller?

  Vanligtvis behövs inte bygglov för att installera solceller för hemmabruk, men man ska alltid konsultera kommunens byggnadsnämnd så att det inte blir några fel eller missförstånd.

  Lönsamt med solpaneler?

  Solpaneler är en lönsam långsiktig investering. Hur lång tid det tar att tjäna igen pengarna som inköpet kostar, beror på hur många paneler som installeras, vilket väderstreck taket är i och hur mycket energi man konsumerar.

  Har solcell lönsamhet i Sverige?

  Faktum är att vi i Sverige har väldigt bra förutsättningar för solenergi även om många inte tror det. Vi har lika många soltimmar i Sverige som i Centraleuropa, där solceller är betydligt mycket vanligare.

  I till exempel Tyskland finns det väldigt mycket fler solenergianläggningar än i Sverige. Dessutom kräver inte solceller direkt solljus för att vara effektiva.

  Hur fungerar en solfångare?

  1. Solens strålar omvandlas till värme när de lyser på solpanelens svarta yta.

  2. Värmen förs vidare via vattenledningar till en tank som är fylld med vatten som värms upp.

  3. Det varma vattnet i tanken förs vidare in i bostaden och används för att värma upp huset eller duschvattnet.